\ Dr. Öğr. Üyesi Sanem Argın

: Gıda Mühendisliği, Orta Doğu Teknik Üniversitesi

2091

Araştırma Alanları

Enkapsülasyon, Hidrokolloidler, Reoloji, Antimikrobiyal Paketleme, Elektrodöndürme

İdari Görevler

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı, Yeditepe Üniversitesi, Mart 2011-Eylül 2016

Kitap Bölümleri

1. Lo, YM, S Argin-Soysal and CH Hsu. 2006. “Bioconversion of Whey Lactose into Microbial Exopolysaccharides”. Editör: Yang, ST, Bioprocessing for Value added Products from Renewable Resources: New Technologies and Applications. New York, NY: Elsevier Inc.
  2. Lo, YM and S Argin-Soysal. 2005. “Units of Operations”. Editör: Hui, YH, Handbook of Food Science, Technology and Engineering 4 Volume Set. New York, NY: CRC Press.

Proje

Titreşim teknolojisi ile aromalı mikropartiküller geliştirilmesi, Tübitak TEYDEB, Yardımcı Yürütücü, Eylül 2008-Ekim 2010 (1 M TL)

Yayınlar

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler

1. B. Ozturk, S. Argin, M. Ozilgen, D.J. McClements. 2015. Formation and stabilization of nanoemulsion-based vitamin E delivery systems using natural biopolymers: Whey protein isolate and gum arabic. Food Chemistry 188: 256–263.
  2. B. Ozturk, S. Argin, M. Ozilgen, D.J. McClements. 2015. Nanoemulsion delivery systems for oil-soluble vitamins: Influence of carrier oil type on lipid digestion and vitamin D3 bioaccessibility. Food Chemistry 187:499–506
  3. B. Ozturk, S. Argin, M. Ozilgen, D.J. McClements. 2014. Formation and stabilization of nanoemulsion-based vitamin E delivery systems using natural surfactants: Quillaja saponin and lecithin. Journal of Food Engineering 142: 57-63.
  4. S. Argin, P. Kofinas, Y.M. Lo. 2014. The cell release kinetics and the swelling behavior of the physically crosslinked xanthan-chitosan hydrogels in simulated gastrointestinal conditions. Food Hydrocolloids 40: 138-144.
  5. Y.M. Lo, R.C. Ziegler, S. Argin-Soysal, C.H. Hsu, N.J. Wagner. 2009. Effects of intermolecular interactions and molecular orientation on the flux behavior of xanthan gum solutions during ultrafiltration. Journal of Food Process Engineering 32(5): 623-644.
  6. S. Argin-Soysal, P. Kofinas, Y.M. Lo. 2009. Effect of complexation conditions on xanthan-chitosan polyelectrolyte complex gels. Food Hydrocolloids 23: 202-209.
2008 yılı öncesi yayınlar için tıklayınız:

Uluslararası & Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında (Proceedings) Basılan Bildiriler

1. ARGIN SANEM, Bozgeyik Şeyda,Germili Aycan,Kara Müge (2017). A gender based study on the perception of sports drinks. IV. International Multidisciplinary Eurasian Congress, İtalya (Sözlü Sunum).
  2. ARGIN SANEM,İşgüder Servet Selin,Cebeci Emre (2015). Effect of soluble fiber and honey enrichment on the growth of lactic acid bacteria in kefir. The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Bosna Hersek (Poster).
  3. ARGIN SANEM,Eskinazi Belin,Tavlı Didem (2015). A consumer perception study on a functional cream cheese product: Health claims versus sensory attributes. 11th Pangborn Sensory Science Symposium, İsveç (Poster)
  4. ARGIN SANEM,Eskinazi Belin,Tavlı Didem (2015). A consumer perception study on functional drinks: Health claims versus sensory attributes. 11th Pangborn Sensory Science Symposium, isveç (Poster)
  5. ARGIN SANEM, Bengu Ozturk,Ozilgen Mustafa, McClements David Julian (2014). Formation and Stabilization of Nanoemulsion-Based Vitamin E Delivery Systems using Natural Biopolymers: Whey Protein Isolate and Gum Arabic. 2014 Annual Conference Exhibition: Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products, and Dietary Supplements, Türkiye (Sözlü Sunum).
  6. ARGIN SANEM, Bengu Ozturk, Ozilgen Mustafa, McClements David Julian (2014). Formation and stability of Vitamin E nanoemulsions using natural small molecule surfactants. IFT Annual Meeting, Amerika Birleşik Devletleri (Poster).
  7. ARGIN SANEM, Ayas Beyza (2013). Development of enriched kefir with addition of soluble fiber and honey. The 2nd International Symposium on Traditional Foods From Adriatic to Caucasus, Makedonya (Sözlü Sunum) .
  8. ARGIN SANEM, P Kofinas, YM Lo (2012). Study of cell release behavior from polyelectrolyte complex type capsules under GI tract conditions. IFT Annual Meeting, Amerika Birleşik Devletleri (Poster).
  9. SOYSAL SANEM ,Lo Y Martin, Kofinas Peter (2011). Protective effects of xanthan gum chitosan encapsulation on P acidilactici cells. 4th International Congress on Food and Nutrition (Sözlü Sunum)
  10. ARGIN-SOYSAL SANEM, P Kofinas, YM Lo (2007). The effects of solution properties and complexationtime on the swelling degree of xanthan chitosan hydrogels. IFT Annual Meeting, Amerika Birleşik Devletleri (Poster).
  11. ARGIN-SOYSAL SANEM, P Kofinas, YM Lo (2006). Effect of complexation conditions on the protective properties ofthe polyelectrolyte capsules made of xanthan gum and chitosan to improve the viability of probiotics. IFT Annual Meeting, , Amerika Birleşik Devletleri (Poster).
  12. ARGIN-SOYSAL SANEM, YM Lo (2005). Microencapsulation of probiotics in xanthan chitosan polyelectrolytecomplex gels to improve their viability in dairy foods. IFT Annual Meeting, Amerika Birleşik Devletleri (Poster).
  13. ARGIN-SOYSAL SANEM, YM Lo (2004). Characterization of intermolecular interactions of xanthan biopolymersbased on conformational changes evidenced by rheo optical approaches. IFT Annual Meeting, Amerika Birleşik Devletleri (Poster).
  14. ARGIN-SOYSAL SANEM, YM Lo (2003). Characterization of Lactose Bioconversion into a Novel MicrobialExopolysaccharide by Bifidobacteria. AIChe Annual Meeting, Amerika Birleşik Devletleri (Poster).
  15. ARGIN-SOYSAL SANEM, Lo Y Martin, Sadar Lisa (2003). Rheological Properties of a Novel Microbial Exopolysaccharideproduced from Lactose by Bifidobacterium longum BB 79. IFT Annual Meeting Amerika Birleşik Devletleri (Poster).

Dersler

• FDE 319 Gıda Biyokimyası