\ Doç. Dr. Özlem Güçlü Üstündağ
Untitled

Doç. Dr. Özlem Güçlü Üstündağ

Bölüm Başkan Yardımcısı / MÜDEK Koordinatörü

Doktora
: Gıda ve Biyokaynak Mühendisliği, Alberta Üniversitesi, Kanada
Y. Lisans
: Gıda Bilimi, Reading Üniversitesi, İngiltere
Lisans
: Gıda Mühendisliği, Orta Doğu Teknik Üniversitesi

3187

 

Araştırma Alanları

Gıda endüstrisi ve zirai atıkların değerlendirilmesi, biyoaktif maddelerin işlenmesi: fenolikler, saponinler, steroller; sürdürülebilir ekstraksiyon teknolojileri: süperkritik karbondioksit ve subkritik su teknolojileri

 

İdari Görevler

  • Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı, Yeditepe Üniversitesi 2018-
  • Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı, Yeditepe Üniversitesi 2013-2018
 

Kitap Bölümleri

  1. Critical Perspectives in Food Studies, Bölüm adı:(What is Food Studies? Characterizing an Emerging Academic Field through the Eyes of Canadian Scholars) (2012). Koç Mustafa, MacRae Rod, Noack Andrea M, Güçlü Üstündağ Özlem, Oxford University Press.
  1. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products Volume 5  Edible Oil and Fat Products  Processing Technologies, Bölüm adı:(Supercritical Technologies for Further Processing of Edible Oils) (2005)., TEMELLİ FERAL, GÜÇLÜ ÜSTÜNDAĞ ÖZLEM,  John Wiley & Sons, Inc., Sayfa Sayısı 586, ISBN:978-0-471-38548-6.

Projeler

  1. Value added utilization of black tea by products using pressurized low polarity water extraction for the development of bioactive extracts, Avrupa Birliği 7. ÇP Marie Curie Reintegration Grant, PLPWETEA, Yürütücü, 2011-2015.
  2. Çaydan katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirilmesi, TÜBİTAK 1007 112G080, Yürütücü, 2013-2016.
 

Yayınlar

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities)

  1. Erşan Sevcan, Güçlü Üstündağ Özlem, Carle Reinhold, Schweiggert Ralf M (2017).  Determination of pistachio (Pistacia vera L.) hull (exo- and mesocarp) phenolics by HPLC-DAD-ESI/MSn and UHPLC-DAD-ELSD after ultrasound-assisted extraction.  Journal of Food Composition and Analysis, 62, 103-114, Doi: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.04.013.
  2. Seçmeler Özge, Güçlü Üstündağ Özlem (2017). Behavior of lipophilic bioactives during olive oil processing. European Journal of Lipid Science and Technology, Doi: 10.1002/ejlt.201600404
  3. Erşan Sevcan, Güçlü Üstündağ Özlem, Carle Reinhold, Schweiggert Ralf M (2016).  Identification of phenolic compounds in red and green pistachio (pistacia vera l.) hulls (exo- and mesocarp) by HPLC-DAD-ESI-(HR)-MSn.  Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64(26), 5334-5344, Doi: 10.1021/acs.jafc.6b01745
  4. Seçmeler Özge, Güçlü Üstündağ Özlem (2016).  A rapid in house validated GC FID method for simultaneous determination of lipophilic bioactives in olive oil: squalene, tocopherol and   sitosterol.  European Journal of Lipid Science and Technology, Doi: 10.1002/ejlt.201500420
  5. Güçlü Üstündağ Özlem, Erşan Sevcan, Özcan Ezgi, Özan Gizem, Kayra Neslihan, Ekinci Yeşim (2016).  Black tea processing waste as a source of antioxidant and antimicrobial phenolic compounds.  European Food Research and Technology, 242(9), 1523–1532. https://doi.org/10.1007/s00217-016-2653-9
  6. Ekinci F Yesim, Baser Gamze M, Özcan Ezgi, Güçlü Üstündağ Özlem, Korachi May, Sofu Aytul, Blumberg Jeffrey B,  Chen C Y Oliver (2016).  Characterization of chemical  biological  and antiproliferative properties of fermented black carrot juice  shalgam.  European Food Research and Technology, Doi: 10.1007/s00217-016-2639-7
  7. Güçlü Üstündağ Özlem, Mazza G (2009).  Effects of pressurized low polarity water extraction parameters on antioxidant properties and composition of cow cockle seed extracts.  Plant Foods for Human Nutrition 64, 32.
  8. Güçlü Üstündağ Özlem, Mazza G (2008).  Extraction of saponins and cyclopeptides from cow cockle seed with pressurized low polarity water.  LWT - Food Science and Technology 41, 1600.
2008 yılı öncesi yayınlar için tıklayınız:

 

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında Basılan Bildiriler

  1. Uğurlu Ceren, Güçlü Üstündağ Özlem (2017). Recovery of L-theanine and catechins from green tea waste using subcritical water extraction. Proceedings of 16th European Meeting on Supercritical Fluids April 25-28, Lisbon, Portugal (Tam metin bildiri/Sözlü Sunum).
  2. Seçmeler Özge, Güçlü Üstündağ Özlem (2015). Optimization and validation of a GC method for the simultaneous determination of beta sitosterol  squalene and alpha tocopherol in olive oil.  Euro Food Chem XVIIII Conference (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  3. Özcan Ezgi, Güçlü Üstündağ Özlem, Ekinci Fatma Yeşim (2014). In vitro fermentation of Turkish black tea phenolics by human feacal microbiota  Impact on the phenolic content.  ASM2014, 114th General Meeting (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  4. Kayra Neslihan, Gizem Özan, Özcan Ezgi, Erşan Sevcan, Ekinci F Yeşim, Güçlü Üstündağ Özlem (2014). Subcritical water extraction of phenolic compounds from black tea processing waste.  14th European Meeting on Supercritical Fluids (Tam Metin Bildiri/Poster Sunum).
  5. Seçmeler Özge, Güçlü Üstündağ Özlem (2014). A rapid method for simultaneous determination of lipohilic bioactives in olive oil  squalene  alpha tocopherol and beta sitosterol.  ISNFF 2014 7th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  6. Özan Gizem, Kayra Neslihan, Erşan Sevcan, Özcan Ezgi, Ekinci Fatma Yeşim, Güçlü Üstündağ Özlem (2014). Black tea waste as a source of antimicrobial phenolics.  Polyphenols 2014 (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  7. Özcan Ezgi, Ekinci Fatma Yeşim, Güçlü Üstündağ Özlem (2014). Could diet link to changes in gut microbiota?  2014 European Network for Gastrointestinal Health Research Conference (Tam Metin Bildiri/Poster Sunum).
  8. Erşan Sevcan, Güçlü Üstündağ Özlem (2013). Value added utilization of black tea factory waste: Antioxidant activity and phenolic content.  Proceedings of FABE 2013 International Conference on Food and Biosystems Engineering (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum).
  9. Güçlü Üstündağ Özlem, Güçlü Umut, Erşan Sevcan (2013). Predictive modeling of subcritical water solubility with artificial neural networks.  10th Conference on Supercritical Fluids and their Applications (Tam Metin Bildiri/Poster Sunum).
  10. Seçmeler Özge, Güçlü Üstündağ Özlem (2013). Evaluating the effects of olive oil processing on the lipophilic olive bioactives.  Proceedings of FABE 2013 International Conference on Food and Biosystems Engineering (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum).
  11. Özcan Ezgi, Güçlü Üstündağ Özlem, Korachi May, Ekinci Fatma Yeşim (2013). In Vitro metabolism of Turkish black tea phenolics in static fecal batch cultures.  2013 ENGIHR CONFERENCE: The Intestinal Microbiota and Gut Health: Contribution of the Diet, Bacterial Metabolites, Host Interactions and Impact on Health and Disease (Tam Metin Bildiri/Poster Sunum).
  12. Seçmeler Özge, Güçlü Üstündağ Özlem (2013). Distribution of phenolics between olive oil and waste streams during virgin olive oil processing.  11th EuroFed Lipid Conference (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  13. Özan Gizem, Kayra Neslihan, Ekinci Fatma Yeşim, Güçlü Üstündağ Özlem (2013). Subcritical water extraction of bioactive compounds from black tea processing waste.  VIth Bioengineering Congress (BEC2013) (Sözlü Sunum/Özet Bildiri).
  14. Erşan Sevcan, Özcan Ezgi, Ekinci Fatma Yeşim, Güçlü Üstündağ Özlem (2013). Antioxidant capacity  total phenolic content and antimicrobial activity of black tea processing waste as affected by extraction solvent.  EuroFoodChem XVII (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  15. Erşan Sevcan, Özcan Ezgi, Ekinci F Yesim, Güçlü Üstündağ Özlem (2012). Black tea waste as a source of bioactive phenolic compounds  antioxidant capacity  antibacterial activity and anticancer effect.  Proceedings of ISANH Polyphenols 2012: 6th International Conference on Polyphenols Applications, (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  16. Özcan Ezgi, Aydın Kübra, Başer Melis, Güçlü Üstündağ Özlem, Korachi May, Ekinci Fatma Yeşim (2012). Evaluation of shalgam juice antiproliferative activity against a colon cancer cell line.  15th European Congress on Biotechnology (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  17. Başer Melis, Ekinci Fatma Yeşim, Güçlü Üstündağ Özlem (2012). The antioxidant capacity of traditional fermented beverage  shalgam juice.  15th European Congress on Biotechnology (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  18. Güçlü Üstündağ Özlem, Güçlü Umut, Erşan Sevcan (2012). Application of artificial neural networks for the modeling of lipid solubility in supercritical carbon dioxide.  ISSF 2012 10th International Symposium on Supercritical Fluids (Tam Metin Bildiri/Poster Sunum).
  19. Ekinci F Yeşim, Genç Seda, Güçlü Üstündağ Özlem (2011). Measures for prevention of salmonella in oilseed meals.  World Conference on Oilseed Processing, Fats & Oils Processing, Biofuels & Applications (Özet Bildiri/Sözlü Sunum).
  20. Güçlü Üstündağ Özlem, Temelli Feral (2004). Column fractionation of canola oil deodorizer distillate using supercritical carbon dioxide.  95th Annual Meeting & Expo of the American Oil Chemists’ Society (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  21. Temelli Feral, Güçlü Üstündağ Özlem (2004). A systematic study on lipid solubility behavior in supercritical carbon dioxide and implications for fats and oils processing.  11th International Symposium and Exhibition on Supercritical Fluid Chromatography, Extraction and Processing (Özet Bildiri/Sözlü Sunum).
  22. Güçlü Üstündağ Özlem, Temelli Feral (2003). Solubility behavior of ternary systems of lipids  cosolvents and supercritical carbon dioxide.  Proceedings of the 6th International Symposium on Supercritical Fluids, 861 (Tam Metin Bildiri/ Poster Sunum).
  23. Güçlü Üstündağ Özlem, Temelli Feral (2002). Solubility behavior of minor lipid components in supercritical carbon dioxide.  93rd Annual Meeting & Expo of the American Oil Chemists’ Society (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  24. Güçlü Üstündağ Özlem, Temelli Feral (2002). Multicomponent solubility behaviour of lipids in supercritical carbon dioxide.  Food Tec’02, Annual Conference and Table Top Exhibition of the Canadian Institute of Food Science and Technology (Özet Bildiri/ Poster Sunum).
  25. Temelli Feral, Bozan Berrin, Güçlü Üstündağ Özlem (2002). Extraction and fractionation of specialty oils rich in bioactives using supercritical carbon dioxide.  World Conference and Exhibition on Oilseeds and Edible, Industrial and Specialty Oils (Özet Bildiri/Sözlü Sunum).
  26. Güçlü Üstündağ Özlem, Temelli Feral (2002). Solubility behavior of ternary systems of lipids and supercritical carbon dioxide.  World Conference and Exhibition on Oilseed and Edible, Industrial and Specialty Oils (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  27. Güçlü Üstündağ Özlem, Temelli Feral (2001). Correlating the solubility behavior of vegetable oils in supercritical carbon dioxide.  Annual Meeting & Food Expo of the Institute of Food Technologists, 0 (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  28. Güçlü Üstündağ Özlem, Temelli Feral (2000). Solubility behavior of fatty acids  mono   di   and triglycerides  and fatty acid esters in supercritical carbon dioxide.  Proceedings of the 5th International Symposium on Supercritical Fluids, 7711538 (Tam Metin Bildiri/Poster Sunum).
 

Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında Basılan Bildiriler

  1. Seçmeler Özge, Güçlü Üstündağ Özlem (2012). Zeytinyağı Sektörü Atık ve Yan Ürünlerindeki Biyoaktif Maddelerin Değerlendirilmesi.  Türkiye 2. Zeytin ve Zeytin Yağı Kongresi (Özet Bildiri/Sözlü Sunum).
  2. Uğurlu Ceren, Güçlü Üstündağ Özlem (2016). L-teanin kaynağı olarak yeşil çay üretim atıklarının değerlendirilmesi.  Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi -DOKAM - İTÜ (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  3. Uğurlu Ceren, Güçlü Üstündağ Özlem (2016). Yeşil çay atıklarının biyoaktif madde kaynağı olarak değerlendirilmesi.  Türkiye 12. Gıda Kongresi (Özet Bildiri/Poster Sunum).
  4. Kayır Maide Havva, Güçlü Üstündağ Özlem (2016). Demleme metodu, demleme süresi, limon ve bal ilavesinin siyah çayın toplam fenolik miktarı ve antioksidan aktivitesi üzerine etkisi.  Türkiye 12. Gıda Kongresi (Özet Bildiri/Sözlü Sunum).

Diğer yayınlar

Seçmeler Özge, Güçlü Üstündağ Özlem (2015).  Zeytinyağı sektörü atık ve yan ürünlerindeki biyoaktif maddelerin değerlendirilmesi.  Dünya Gıda, 90-98.

Komisyonlar

Kalkınma Bakanlığı On Birinci Kalkınma Planı “Tarım ve Gıdada Rekabetçi Üretim Özel İhtisas Komisyonu" , 2017-2018 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ulusal Gıda Kodeksi Tuz Alt Komisyonu, 2018
Yeditepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, MÜDEK Komisyonu, 2017-2018

Dersler

  • FDE 226 Gıda Analiz Laboratuvarı
  • FDE 234 Akışkanlar Mekaniği
  • FDE 333 Isı ve Kütle Transferi
  • FDE 346 Gıda Katkı Maddeleri
  • BTEC 528 Doğal Kaynaklardan Elde Edilen Biyoaktif Özlerin İşlenmesi
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]